”Teatteriharrastus antaa rohkeutta ja valmiuksia monenlaiseen esiintymiseen”

 | Reisjärvi-lehden uutinen

Eija Siniluoto

Aiemmin kansalaisopiston kurssina toiminut lastenteatteri on syksystä lähtien toiminut Kirkonkylän nuorisoseuran alajaoston ReTén järjestämänä. Ohjaajana lastenteatterissa jatkaa Milla Puurula-Tilli.

– Minulla on ollut pitkään haaveena vahvistaa jatkumoa lasten ja nuorten teatterista aikuisten harrastajateatterin puolelle. Nuorissa harrastajissa on teatterimme tulevaisuus, ja tietyssä vaiheessa on luontevaa siirtyä aikuisen puolelle. ReTéstä ja Kulttuurin ystävistä tuli vastikään osa Kirkonkylän nuorisoseuraa, ja tässä vaiheessa oli järkevää ottaa lasten ja nuortenkin teatteritoiminta osaksi sitä. Periaatteenani on tehdä teatterityötä talkoohengessä, ja pidän tärkeänä, että lapsilla ja nuorilla on myös maksuttomia harrastuksia. Tällä muutoksella se on mahdollista, Milla Puurula-Tilli toteaa muutoksesta.

Kulttuurikeskus Sampolan eli Nuorisoseurantalon kunnostamiseksi on suunnitteilla tuleville vuosille
kunnostusremontteja. Tänä vuonna talon katon kunnostukseen on haettu avustusta.

– Kun nuorisoseuran kunnostushankkeemme valmistuu, on kiva pyörittää siellä monipuolista kulttuuritoimintaa.

Draamaharjoituksilla opitaan sanallista ja sanatonta ilmaisua

Harrastus on siis lapsille maksuton.

– Rekvisiitta- yms. hankintoja rahoitetaan hakemillamme avustuksilla.

Milla Puurula-Tillin apuna lastenteatterissa toimii Mico Mäenpää.

– Olen antanut ohjausvastuuta aiemminkin toiminnassa pitkään olleille nuorille. Mielestäni se on monella tapaa hyödyllistä kokemusta nuorten tulevaisuuttakin ajatellen.

Lastenteatterissa tehdään erilaisia draamaharjoituksia.

– Niiden avulla opitaan sekä sanallista että sanatonta ilmaisua, eläydytään erilaisiin tunnetiloihin, rooleihin ja tilanteisiin. Välillä toimitaan käsikirjoituksen pohjalta ja välillä improvisoidaan. Kaikkiaan teatteriharrastus antaa rohkeutta ja valmiuksia monenlaiseen esiintymiseen.

Draamaharjoitusten lisäksi lastenteatterissa työstetään myös näytelmää.

– Sitä ei esitetä vielä tänä keväänä, koska hidastuksia on tullut koronarajoitusten myötä. Valmista varmaan tulee ensi syksynä.

Puurula-Tilli kertoo, että näytelmän valmistelussa on pitkä lukuvaihe, jossa syvennytään käsikirjoitukseen.

– Ilokseni olen vuosien varrella huomannut, miten keskittyneesti lapset ja nuoret lukevat ja eläytyvät tekstiin. Teatterissa saa siis loistavaa harjoitusta lukutaidon ja yleisen keskittymiskyvyn ylläpitämiseksikin. Ärsykkeisessä ja lyhytjännitteisessä maailmanmenossa tämä on todella tärkeää vastapainoa.

Kesälle suunnitelmissa draamaleiri

Lastenteatterissa on mukana tällä hetkellä noin 10 lasta, mukaan pääsee edelleen.

– Mukaan voi tulla milloin vaan. Aiempaa kokemusta teatterista ei tarvita. Kokoonnumme Sampolassa tiistaisin iltaisin.

Kesällä lastenteatterin viikottaiset harjoitukset ovat tauolla, toimintaa kuitenkin on suunnitteilla.

– Kesälle suunnittelen draamaleiriä. Sellainen pidettiin jo viime kesänä, ja jatkoa on toivottu, Milla Puurula-Tilli kertoo.

ReTeesti Leeviä uudelleen, kesällä seikkailee Robin Hood

ReTée toteutti vastikään Leevi and the Leavingsin musiikkiin Puurula-Tillin dramatisoiman ja ohjaaman kokonaisuuden, joka sisälsi livesoittoa ja -laulua sekä näytelmällistä osuutta. Esityksessä oli mukana myös Maisa Hautamäen ja Jukka-Pekka Purasen runoja. Esitystä Niemenkamarissa seurasi lähes täysi salillinen yleisöä.

– Olemme saaneet kovasti pyyntöjä uusintaesityksestä. Sellainen järjestetään maaliskuun toisena sunnuntaina Niemenkartanon auditoriossa.

Koronarajoitukset ovat vaikuttaneet myös ReTén harjoituksiin, monet teatterin ystävät odottavat tietoa, nähdäänkö ensi kesänä Sampolan teatterissa näytelmää.

– Harjoittelemme kesäksi koko perheen Robin Hood-näytelmää. Esitykset ovat kesäkuun lopussa, Milla Puurula-Tilli vahvistaa.

Jaa somessa:

Tämä on Reisjärvi-lehdessä julkaistu uutinen. Kotiseutulehti Reisjärvi tuo paikallisuutiset postilaatikkoosi joka viikko.