Kymmenvuotias Reté: Harrastajateatterin vaiheita Runokivenpuistosta kulttuurikeskus Sampolaan

Teksti: Milla Puurula-Tilli

Reisjärven harrastajateatteri ReTé perustettiin vuonna 2006, kun Jukka-Pekka Puranen kirjoitti Runotyttö-patsaan julkistamistilaisuuteen Kiven tuomio -näytelmän. Se esitettiin luonnonkauniin Susisaaren rannalla.

Seuraavina vuosina ReTé esitti Helinä Hästbackan (ent. Ojala) ohjauksessa muun muassa näytelmät Haaveita rannalla, Kylähullut, Luontaishoitola Pehmokumpu sekä Heikki Luoman Karjala-trilogian kaksi ensimmäistä osaa Vieraas maailmas ja Rakas Karjala. Vuosien varrella ohjelmistoon on kuulunut myös lukuisia Jukka Purasen kirjoittamia sketsejä.

Vuonna 2016 ReTé koki ohjaajavaihdoksen Helinän jäätyä pois. Taiteellisen vetovastuun otti tuolloin nykyinen ohjaaja Milla Puurula-Tilli.

Vuoden 2021 harrastajateatteri

Kymmenvuotista taivaltaan teatteri juhli musiikkipitoisen revyyn merkeissä. Sen jälkeen ReTé on esittänyt alkuperäisestä osittain vaihtuneella kokoonpanolla Jukka Purasen näytelmän Vanha Mestari, Karjala-trilogian kolmannen osan Maa kallis isien, Arto Paasilinnan Ulvovan myllärin sekä Heikki Luoman maalaiskomedian Mooseksen perintö. Parhaillaan tekeillä on Tapani Hyvösen alkuperäistekstiin pohjautuva, Milla Puurula-Tillin dramatisoima Tanssin sun kanssasi aamuun, joka on tragikoominen kuvaus paikkakuntaa 1900-luvun alussa ravisuttaneesta tapahtumasarjasta. Suomen harrastajateatteriliitto valitsi ReTén vuoden 2021 harrastajateatteriksi.

ReTén toiminnassa korostuu ennen kaikkea yhteisöllisyys. Teatteriin kuuluu jäseniä aina nuorista eläkeikäisiin – sekä omalta paikkakunnalta että naapurikunnista. Näytelmissä on tehty ja tehdään yhteistyötä paikallisten muusikoiden kanssa. Elävä musiikki on olennainen osa niitä.

Pitkäaikainen haave toteutui

Korona-aika on ollut ReTéllekin haasteellinen, mutta ei jättänyt teatteriväkeä toimettomaksi. Vuoden aikana toteutui pitkäaikainen haave omasta ulkoteatterista: 250-paikkaisen katsomon rakentamiseksi tehtiin talkootunteja 1 334. Samalla harjoiteltiin rajoitusten sallimissa puitteissa Tanssin sun kanssasi aamuun -näytelmää.

Teatterin valmistuttua ReTé aloittaa yhteistyössä paikallisen nuorisoseuran kanssa nuorisoseurantalo Sampolan perusteellisen kunnostuksen. Rakennus on samalla tontilla ulkoteatterin kanssa, ja siitä tulee yleishyödyllinen perinteitä kunnioittaen entisöity – mutta kuitenkin varustukseltaan riittävän moderni – kulttuurikeskus koko kunnalle. Myös tämä projekti toteutetaan pääosin talkoohengessä.

Tanssi kanssamme aamuun

Muutama vuosi sitten sain Tapani Hyvöseltä käsikirjoituksen, joka hänellä oli ollut pöytälaatikossaan vuodesta 2009. Tapani toivoi minun tutustuvan siihen, katsovan, ”onko siitä mihinkään” ja työstävän sitä parhaaksi katsomaani suuntaan. Puolihuolimattomasti hän lisäsi, että teksti pohjautuu 1900-luvun alun skandaalinomaisiin tapahtumiin täällä Reisjärvellä. Kiinnostukseni heräsi välittömästi, sillä olihan Tapanin taiturimainen sanankäyttö minulle jo ennestään tuttua.

Tanssin sun kanssasi aamuun -näytelmän tekeminen on ollut käsikirjoitus-  ja dramatisointivaiheesta saakka upea, ajatuksia ja monenlaisia tunteita herättävä aikamatka paikkakuntamme historiaan. Tapahtumissa näkyvät viime vuosisadan alun yhteiskunnalliset jännitteet ja eriarvoisuus. Näytelmä on tarkkanäköinen kuvaus myös tuon ajan maaseudun elämästä. Traagisen pohjavireen lisäksi se sisältää herkullisia hahmoja ja koomisia käänteitä. Välillä ei tiedä, itkeäkö vai nauraa. Onneksi voi tehdä molempia.

Luonnollisesti en halua paljastaa liikaa näytelmän sisällöstä, mutta sen verran kerron, että se kertaa vanhan opettaja Trobergin muistelemana vuoden 1910 tapahtumat Reisjärvellä. Tuolloin hän saapui Raahesta nuorena ylioppilaana, merikapteenin poikana opettajaksi kirkonkylän kouluun ja sai aikaiseksi tapahtumasarjan, jonka jäljiltä paikkakunta ei ollut entisensä.

Keskipiste-Leaderin mahdollistaman hankerahoituksen myötä meillä on mahdollisuus heinäkuun puolessa välissä tarjota yleisöllemme kulttuurielämys uudessa 250-paikkaisessa kesäteatterissamme nuorisoseurantalo Sampolan yhteydessä. Kyseinen projekti on ollut osoitus yhteisöllisyyden ja talkoohengen voimasta paikkakunnallamme.

Ensi-iltamme yhteydessä 18.7. juhlimme sekä uuden kesäteatterimme avajaisia että Suomen harrastajateatteriliitolta saamaamme Vuoden 2021 harrastajateatteri -titteliä.

Olette kaikki silloin lämpimästi tervetulleet tanssimaan kanssamme aamuun.

Tanssi kanssasi aamuun -näytelmä Reisjärven harrastajateatteri Retén kesäteatterissa 18. – 24.7.2021. Katso tarkemmat esitysajat Muuta maalle -tapahtumakalenterista!

Jaa somessa: