Ensimmäisestä kuvauspäivästä jäi lähes täydellinen kuva Reisjärvestä

Teksti: Mikko Huuskonen
Kuva: Jyrki Liikanen

Sain toimeksiannon tehdä jutun kaikkien suomalaisten tuntemasta urheilutoimittaja Kaj Kunnaksesta Muuta maalle -julkaisuun. Keväinen päivä valakenee harmaana ja taivaalta vihimoo räntää, kun päätän tavoitella Kaitsua sopiakseni haastatteluaikaa. Positiivisuus ilmeisesti tarttuu puhelimenkin välityksellä, sillä jo lyhyenkin keskustelun jäläkeen tuntuu kuin ulukona paistaisi aurinko. Ei Kaj Kunnasta näköjään ihan turhaan ole valittu vuonna 2016 vuoden positiivisimmaksi suomalaiseksi.

Kaj Kunnas on keulakuvana Reisjärven kunnan viime kesänä käynnistämässä Muuta maalle -kampanjassa, jolla pyritään markkinoimaan kuntaa niin omille kuntalaisille kuin kaikille muillekin suomalaisille.

”Alakosken Reijo soitti minulle viime kesänä ja tiedusteli, olisinko kiinnostunut yhteistyöstä Reisjärven ja Muuta maalle -kampanjan kanssa. Olin itse juuri muuttanut maalle, joten se sopi hyvin silloiseen tilanteeseeni”, selvitti Kunnas päätymistään Muuta maalle -kampanjan keulakuvaksi.

Reijon Kaj kertoi tuntevansa ennestään messujen ja hiihdon kautta, ja vaikka ei aikaisemmin ollut Reisjärvellä käynytkään, niin kyllä urheilumiehelle Reisjärven Pilke oli tuttu urheilusaavutuksistaan.

Olin ihan äimän käkenä

Yhteistyön Reisjärven kunnan ja Muuta maalle -kampanjan kanssa Kunnas kertoi sujuneen loistavasti tai jopa ihan täydellisesti.

”Ensimmäinen kuvauspäivä viime elokuussa oli kyllä todella hieno kokemus. Sattui mielettömän kaunis aurinkoinen päivä, kun kävimme kuvaamassa kouluilla, päiväkodissa, maatilalla haastattelemassa kanoja ja vuohia, soutelemassa sekä paistoimme makkaraa kodassa. Olihan se nyt alusta loppuun todella miellyttävä päivä ja ne lapset oli niin mukavia. Silloin korona oli leppeimmillään, että pystyttiin aika normaalisti viemään kuvaukset läpi. Siitä päivästä minulle jäi kyllä lähes täydellinen kuva Reisjärvestä”, Kunnas muistelee selvästi tyytyväisenä kokemaansa.

Erityisen yllättynyt hän kertoi olleensa siitä, kuinka ammattimaista toiminta täällä oli.

”Se ammattimaisuus kyllä yllätti minut todella. Se on vissiin niin, että kun tuolta Etelä-Suomen vinkkelistä katsoo, niin saattaa ajatella, että mitähän ne siellä Reisjärvellä näpertelee. Mutta sitten kun tulet paikalle, niin huomaat miten sujuvaksi ja helpoksi kaikki oli järjestetty. Kaikki ne päiväkodissa työskentelevät, opettajat ja muut kuvauksissa mukana olleet, tosi ammattilaisia kaikki. Ja vielä ne leikkipaikat siellä uudessa päiväkodissa. Niin, mää olin niin sanotusti kyllä ihan äimän käkenä”, Kunnas hehkutti ja totesi ilmapiirin kuvauspäivinä olleen todella inspiroivaa.

”Ja sitten just tämä Kreisijärvi ja kaikki tämä tämmönen hirteishuumori, mikä siellä oli, ja kyky nauraa itselleen, siitä minä todella pidän. Mää tykkään tämmösestä rempseestä meiningistä ja huumorista. Ei mennä silleen liian kieli poskella, mutta ei myöskään olla koko ajan otsa kurtussa. Minulla oli siinä kuvassa se Kreisijärvi-kyltti kädessä ja se kyllä sopii minun imagooni”, naurahtaa Kunnas ja toteaa kuvauspäivien olleen hänelle itselleenkin avartava kokemus.

Kaikkiaan Kaj Kunnas kävi Reisjärvellä kuvaamassa viime kesänä kolmena päivänä. Seuraava kuvauspäivä on sovittu heinäkuun puoliväliin, joten jäädäänpäs odottelemaan, mitä mielenkiintoisia kuvauskohteita he löytävätkään.

Korona-aika pistänyt vähän miettimään

Kaj kertoi heidän itsekin muuttaneen maalle viime kesänä 1. heinäkuuta. Kunnasten muuttokuorma suuntautui Uuteenkaarlebyyhyn Karjaalta, jossa he asuivat 37 vuotta. Sitä ennen Kaj Kunnas on asunut 10 vuotta sekä Karkkilassa että Turussa.

”Vanhempani ovat poisnukkuneet ja tyttäremme muuttaneet maailmalle. Silla lailla meillä ei ollut Etelä-Suomessa mitään silleen viimoisen päälle tärkeätä. Ja kun vaimoni Gerd oli täältä kotoisin, appivanhempani vielä elävät ja kun meillä oli mökki täälläpäin, niin kaikki nämä yhteensä teki sen, että muutettiin tänne”, Kunnas kertoi ja totesi ettei heidän tarvinnut kovin kauan miettiä maalle muuttamista.”

”Tämä korona-aika on vähän pistänyt miettimään, että missä sitä haluaa elää ja asua. Kyllä se vähän niin on, että mitä suurempi kaupunki niin sitä suuremmat ongelmat. Jos asuu Rio De Janeirossa, New Delhissä tai Pekingissä, niin onhan se vaikeampaa kuin Uudessakaarlebyyssä tai Reisjärvellä, jo pelkästään turvallisuuden ja terveyden kannalta, aprikoi Kunnas ja totesi, että kun on koko elämänsä pyörinyt maailmalla, niin kyllä sitä jollakin lailla jo kaipaa Suomen luontoa ja rauhaa sekä yksityisyyttä.”

”Meidän tyttäristä toinen asuu Kanadassa ja toinen Brysselissä. Täällä on välillä kauhisteltu näitä koronasuosituksia, mutta eihän nämä ole mitään verrattuna sinne.”

Suomen luonto ja maaseudun rauha arvossaan

Ja vaikka Kaj myöntääkin, että on päiviä, jolloin kaipaan ruuhkasuomeen, niin kokonaisuutena hän on erittäin tyytyväinen tähän elämänmuutokseen.

”Ja pääseehän täältä Helsinkiin tarvittaessa vaikka bussilla tai junalla. Lisäksi meillä on nyt mökille 13 kilometriä, kun ennen edestakainen matka oli toista tuhatta kilometriä. Ennen mökillä käynti vei pari päivää, kun nyt voimme lähteä käväsemään siellä silloin, kun on aurinkoinen ilma”, iloitsi Kunnas.

”Minä olen koko ikäni pyörinyt maailmalla, niin kyllä sitä jollakin lailla osaa arvostaa Suomen luontoa ja maaseudun rauhaa. Ja varsinkin nyt koronan takia nämä asiat ovat kristallisoituneet minulle. Kyllä tällaisina aikoina on paljon helpompi liikkua Uudessakaarlebyyssä tai Reisjärvellä kuin Lontoossa tai Pariisissa”, painottaa Kunnas.

Korona-ajan Kunnas arvioi kokonaisuutena nostaneen maaseudun arvostusta ja kotimaisen ruuan merkitystä.

”Äitinikin painotti minulle aikoinaan muistamaan, että maanviljelijät ovat Suomen selkäranka. Ja kyllä ihmiset ovat onneksi tämän nyt huomanneet.”

Muuttamisen itsessään Kunnas katsoi olevan ihmisille hyväksi.

”Olen joskus miettinyt, että ihmisille olisi hyväksi muuttaa vaikka kymmenen vuoden välein maalle ja kaupunkiin. Se kyllä avaisi kummasti silmiä ja vähentäisi maalla ja kaupungissa asuvien vastakkainasettelua”, painotti Kunnas lopuksi.

Jaa somessa: